Albert Ploeger Kunstmeditaties

Vrouwen in de kunst
vrouwen-14-destphalle.jpg Toen ik in de week voor kerst naar Amsterdam ging om De Collectie Stedelijk Base te bekijken, raakte ik in verwarring over het enorme aanbod van kunstwerken. Ik volgde meteen het voorstel van de samenstellers om langs de wanden te beginnen. Daar hingen de oudste werken, aangeschaft vanaf de opening van het museum in 1895. Ik nam nog een tweede besluit: ik begin bij de vrouwen. Dat zou voor een eerste bezoek al teveel blijken. Want er wordt werk van ruim zestig vrouwelijke kunstenaars getoond, is het niet geweldig! Tja, op honderden mannen, dat wel. Maar toch. (Geplaatst op 4 januari 2018. Categorie: Algemeen)


Jezus zei: Naar de hel met jou! Een ongelovige over de gelijkenis van de talenten…
macke-seiltaenzer.jpg Je zou bijna denken dat de schrijvers van de evangeliën met twee monden spreken. Zo zegt Jezus volgens Matteüs in zijn Bergrede dat de armen veel goeds te wachten staat en dat we onze vijanden lief moeten hebben. Maar in de gelijkenis van de talenten worden de flinke jongens de hemel in geprezen. Ik kan het niet geloven, maar er staat dat de bange dienaar te horen krijgt: “Wie heeft zal nog meer krijgen en wie niets heeft, zelfs wat hij heeft, wordt hem ontnomen. Gooi die nutteloze dienaar eruit; in de uiterste duisternis, de hel.” Hoe zit dat? (Geplaatst op 17 november 2017. Categorie: Bijbels)


Mensen in de ex-DDR
ddr-12.jpg Mensen in Oost-Duitsland, die soms wel 56 jaar onder een dictatuur leefden, hebben geleerd om in het openbaar niet zomaar openhartig en kritisch te spreken. Men was op z’n hoede omdat men niet wist wat de ander zou doen met kritiek. Het wekt dan ook geen verbazing dat vele ouderen ook na de “Wende” in 1989 deze tweede natuur van wantrouwen hebben behouden. Gelukkig kan het ook heel anders zijn, merkten wij op onze reis in september 2016 langs de Oostzee. (Geplaatst op 19 oktober 2016. Categorie: Reizen)


Schoonheid kan een gruwel zijn
breitenau-3.jpg Schoonheid, is dat niet een van de hoogste waarden voor de mens? Helaas kan zij omslaan in haar tegendeel, in lelijkheid. Het schone kan echter ook in alle schoonheid zèlf een gruwel worden. Zoals de geschiedenis van het prachtige middeleeuwse klooster in Breitenau laat zien. In 1933 werd het verdeeld in een kerk en een concentratiekamp. (Geplaatst op 8 september 2016. Categorie: Reizen)


Pierre Soulages en de glans van het zwart
soulages-1.jpg De schilder en glazenier Pierre Soulages wordt wel de prins van de schaduwen genoemd. Donkerte kenmerkt zijn werk vanaf het begin. Bij eerdere bezoeken aan l’abbatiale Sainte-Foy in Conques was mijn vrouw sterk getroffen door zijn werk als glazenier. In zijn Musée Soulages in Rodez zagen we zijn geslaagde poging om van het zwart een echte en positieve kleur te maken. Hij inspireert ons om ook het zwart als de kleur die het sociaal negatieve kenmerkt, aan te pakken. (Geplaatst op 5 september 2016. Categorie: Algemeen)


RSS Blijf op de hoogte met RSS!
31-3-2014