Albert Ploeger Kunstmeditaties

Mensen in de ex-DDR
ddr-12.jpg Mensen in Oost-Duitsland, die soms wel 56 jaar onder een dictatuur leefden, hebben geleerd om in het openbaar niet zomaar openhartig en kritisch te spreken. Men was op z’n hoede omdat men niet wist wat de ander zou doen met kritiek. Het wekt dan ook geen verbazing dat vele ouderen ook na de “Wende” in 1989 deze tweede natuur van wantrouwen hebben behouden. Gelukkig kan het ook heel anders zijn, merkten wij op onze reis in september 2016 langs de Oostzee. (Geplaatst op 19 oktober 2016. Categorie: Reizen)


Schoonheid kan een gruwel zijn
breitenau-3.jpg Schoonheid, is dat niet een van de hoogste waarden voor de mens? Helaas kan zij omslaan in haar tegendeel, in lelijkheid. Het schone kan echter ook in alle schoonheid zèlf een gruwel worden. Zoals de geschiedenis van het prachtige middeleeuwse klooster in Breitenau laat zien. In 1933 werd het verdeeld in een kerk en een concentratiekamp. (Geplaatst op 8 september 2016. Categorie: Reizen)


Oorlogshelden
oorlogshelden-marc.jpg Tussen 1870 en 1945 voerden Frankrijk en Duitsland drie oorlogen. Zowel gelovigen als ongelovigen aan beide kanten meenden te strijden voor de goede zaak. Ook kunstenaars zoals de Franse beeldhouwer Gaudier-Brzeska en de Duitse schilder Marc – beiden gingen vrijwillig de strijd in en kwamen om aan het front, in 1916. Zij staan als oorlogshelden vermeld op gedenktekens… (Geplaatst op 7 november 2011. Categorie: Reizen)


Causse Méjean
caussemejean2.jpg We zijn opnieuw op de Causse Méjean, één van vele Franse kalksteenplateaus. Vlakten heten ze, maar voor Nederlandse begrippen lijken het eerder heuvellandschappen met vaak meer dan 300 meter hoogteverschil, op deze causse tussen 800 en ruim 1200 meter. Waarom is dit doodstille schijnbaar oersaaie gebied zo onrustbarend enerverend schoon? (Geplaatst op 14 september 2011. Categorie: Reizen)


De schok van Loburg
loburg.jpg We zitten in een parkje bij een keurig gerestaureerde ruïne in Loburg. Indrukwekkend, zegt onze gids van de Straße der Romanik in Sachsen-Anhalt. Er staat een monument dat de stad Loburg in 1995 heeft geplaatst. Op een grote steen is een plaquette aangebracht met een korte tekst: Die Traurigkeit aber der Welt wirket den Tod. Die tekst schokt mij als ik hem lees, al weet ik eerst niet waarom… (Geplaatst op 14 september 2011. Categorie: Reizen)


Het andere Orléans
orleans-2.jpg In 2006 zagen we, op een tocht langs de Loire, de maagd van Orléans. Ze stond er prachtig bij, zoals de hele binnenstad. Maar toen wij in 2011 overnachtten in een voorstadje, zagen we waarom in landen als Frankrijk en Engeland de have-not’s uit verpauperde wijken gemakkelijk tot oproer komen. (Geplaatst op 7 september 2011. Categorie: Reizen)


Waken over Duitsland. De leeuwen van de Bamberger Dom
leeuwen-3.jpg Ooit was Bamberg, gebouwd op zeven heuvelen, het Rome boven de Alpen. Hier resideerden vanaf 1007 keizer Hendrik II en keizerin Kunigunde. Zij stichtten er een bisdom en bouwden een dom. Voor de ingang werden twee leeuwen geplaatst, die een heel belangrijke functie hadden... (Geplaatst op 7 september 2011. Categorie: Reizen)


Hooibalen à la campagne en strobalen in een Parijs paleis
strobalen-quercy.jpg Toen we in 2007, op een kunstreis naar Parijs, het Petit Palais betraden zagen we hoe hoogst moderne kunst het statige paleis was binnengedrongen. We werden meteen verrast door een grote installatie van Marcel Didier, Sans titre. Drie grote strobalen… Vier jaar later, tijdens een doodgewone vakantie op het Franse platteland, kwamen de herinneringen weer boven. (Geplaatst op 28 juli 2011. Categorie: Reizen)


De Saint-Léger van Cravant
cravant.jpg Rabelais zat vaak te mijmeren over zijn werk in de grot van de sybille, vlakbij het eenvoudige oeroude grijze kerkje Saint Léger. In nog vroeger tijden gebeurden hier vreemde dingen. (Geplaatst op 6 december 2010. Categorie: Reizen)


Over de Elbe
elbe-havelberg1.jpg Hoog in het noorden van Sachsen-Anhalt liggen aan de Straße der Romanik prachtige rode baksteen kerken. Dat men in deze afgelegen streken zulke grote kostbare bouwwerken aantreft lijkt verwonderlijk. Totdat je hoort dat hier rijke kloosters stonden in de tijd dat deze deelstaat het schatrijke middelpunt van Europa was. Met Otto I als keizer. Die wenste zijn rijk uit te breiden tot over de Elbe. Machtsgevoelens, en de drang om heidense Slaven te bekeren gingen hand in hand… (Geplaatst op 6 december 2010. Categorie: Reizen)


Met de Kelten opklimmen naar God
milseburgx.jpg In de Rhönvlakte liggen enorme basaltbulten, sommige wel 700 meter boven het land, zoals de Milseburg bij Fulda. Sinds er mensen wonen hebben zij de weg naar boven gezocht om dichter bij hun goden te komen. Ook wij liepen mee. (Geplaatst op 6 december 2010. Categorie: Reizen)


Museum-Insel Hombroich: kunst zelf interpreteren
hombroich-anatol.jpg In de gebouwen waar kunst wordt getoond, zijn geen bordjes aangebracht met de naam van de maker en de titel van een kunstwerk. Je wordt helemaal op jezelf teruggeworpen, het is aan jou een kunstwerk te interpreteren. (Geplaatst op 4 december 2010. Categorie: Reizen)


Bij Soumagne’s litanie in Insel Hombroich
hombroich-soumagne.jpg Ik houd erg van treinreizen. Pas sinds ik de litanie van Soumagne gelezen heb realiseer ik mij dat ik al mijn prachtige reizen maakte over de ruggen van deze arbeiders. Dat ik leef van wie hun leven voor mij leefden. (Geplaatst op 4 december 2010. Categorie: Reizen)


Insel Hombroich
hombroich.jpg Insel Hombroich, zestig km over de grens bij Neuss, is een parklandschap, een droomland waarin kunst en natuur elkaar hebben gevonden. (Geplaatst op 4 december 2010. Categorie: Reizen)