Albert Ploeger Kunstmeditaties

Slavernij: Ga in de leer bij de Duitsers
slavernij01.jpg De Joods-Amerikaanse filosoof Susan Neiman groeide op in Atlanta, de hoofdstad van Georgia. Toen ze acht jaar was, zei haar hartsvriendin plechtig, dat ze niet meer met haar wilde spelen. Want ze had gehoord dat de Joden Jezus hadden vermoord. In die tijd streed Susans moeder mee met de acties van Martin Luther King voor de opheffing van de segregatie van zwart en wit. Als twaalfjarige werd Susan lid van de eerste geïntegreerde jeugdgroep, waar ook Kings oudste kinderen bij hoorden. Toen King in 1968 in Memphis vermoord was, hielp ze mee aan het maken van condoleances. Discriminatie van zwarte Amerikanen gaat door tot op de dag van vandaag. Nog zeer recent, in mei 2020, werd in Minneapolis George Floyd doodgedrukt door een blanke politieagent. Neiman woonde later vooral in Berlijn, en tussendoor ook vijf jaar in Israël, maar daar hield ze de discriminatie van de Palestijnen door haar eigen volk niet uit. Haar studie, afgesloten in 2019, gaat vooral over de verwerking van het nazi-verleden in Duitsland en het slavernij-verleden in de VS. Mijn slotvraag: Hoe staat het met racisme in Nederland? (Geplaatst op 16 juni 2020. Categorie: Essays)


Naar Engeland (4): Golven uit de diepte en de Hof van Eden
eng4-10.png Woolf beschrijft in haar boek The Waves (De golven) een groep van zes personen die samen haar eigen identiteit onthullen. We kunnen hun woelige levensreis vanuit de hof van Eden tevens zien als een pelgrimstocht: A Pilgrimage to Meet Virginia Woolf. (Geplaatst op 12 april 2019. Categorie: Essays)


Naar Engeland (3): Virginia Woolf: Leven en dood, zoet en bitter
eng3-11.jpg Het tweede deel van mijn trilogie over Virginia Woolf heb ik genoemd: Naar Engeland 3. Virginia Woolf: Leven en dood, zoet en bitter. Uitgaande van Woolfs boek Mrs Dalloway en haar eigen vrolijkheid, maar ook haar psychische nood en waar deze op uitliep. (Geplaatst op 5 april 2019. Categorie: Essays)


Naar Engeland (2): Virginia Woolf and Monks House in Rodmell; Between the Acts
eng2-02.png In augustus 2018 bezocht ik met mijn dochter Annemie het huis van Virginia en Leonard Woolf, Monks House, in Rodmell aan de Ouse. Naar Engeland 2 is het eerste deel van de trilogie over het leven en werk van Virginia Woolf. Ik introduceer haar door een beschrijving te geven van onze fietstocht langs de zee naar de Ouse, van haar woning en van haar laatste boek, Between the Acts, het enige dat ze voornamelijk daar geschreven heeft. Naar Engeland 3 heeft als thema “leven en dood”, aan de hand van Mrs Dalloway. Naar Engeland 4 gaat over The Waves en mijn ontmoeting met haar. (Geplaatst op 19 maart 2019. Categorie: Essays)


The Problem of God (I)
buechler-cannon.jpg The Problem of God is de titel van een tentoonstelling in Düsseldorf, najaar 2015. Deze titel is ontleend aan een ‘toevallig’ werk van de Tjechisch-Engelse kunstenaar Pavel Büchler uit Manchester. Hij noemt zichzelf een atheïst, maar waarom dan toch dit werk en deze titel? (Geplaatst op 21 november 2015. Categorie: Essays)