Albert Ploeger Kunstmeditaties

Kunst uit klei. 4. Keramiek en klei anders
klei-4-16.jpg Het gebruik van klei in de kunst is onuitputtelijk. In deze serie geef ik nu enige opmerkelijke voorbeelden. Twee keramisten in Le Don du Fel laten zien dat keramiek ook daar kan leiden tot maatschappelijke vragen, hier over het constructieve en de deconstructie. In “klei anders” staan twee werken die een bijzonder treurige blik op het verleden bieden. Het ene gaat over het zogeheten Terracottaleger dat in 1974 in China werd ontdekt. Het maken kostte rond 200 v.Chr. aan zevenhonderdduizend arbeiders het leven. Het andere werk is recent, uit 2007, en gemaakt door de uit Tanzania afkomstige Engelse kunstenaar Lubaina Himid. Met haar kritische gebruik van bestaand porselein illustreert zij indringend eeuwen van slavernij. Weer van een heel andere orde is de verwondering wekkende omgang met klei van de Belgische Anne Ausloos. (Geplaatst op 9 april 2018. Categorie: Algemeen)


Kunst uit klei. 3. Keramiek, van sobere schoonheid tot het artistiek sublieme
klei-3-10.jpg Keramiek, van sobere schoonheid tot het artistiek sublieme. Waar rook is, daar is vuur; waar klei is brandt men aarde. Bakt men stenen en bouwt men kathedralen. Soms met fraaie versieringen. Werd ergens uitgelezen klei gevonden dan werkten daar de pottenbakkers. Zoals in het dorpje Uzech-Les-Oules, waar men al vanaf de dertiende eeuw het oude ambacht beoefent en een liefde cultiveerde voor de keramiek. Wat men maakt is meestal bruikbaar, het is sober, en heel mooi. Verderop, hoog boven de Lot, ligt Le Don du Fel. Hier is het ambacht kunst geworden. Wie daar zijn keramiek exposeert, is op zoek naar het sublieme, à la recherche du sublime… (Geplaatst op 9 april 2018. Categorie: Algemeen)


Kunst uit klei. 2. Vervolg: van 900 tot nu
klei-2-03.jpg In streken waar men geen steen maar wel klei had, vindt men in de tijd dat er christelijke en islamitische heiligdommen werden gebouwd, veel baksteenarchitectuur. Zoals in de Nederlanden, waar men baksteen gebruikt vanaf de twaalfde eeuw, ook voor kastelen. Dit deel sluit ik af met voorbeelden van hedendaagse wereldlijke baksteensculpturen in de VS, in Duitsland en in Rotterdam. Met het laatste, Moore’s Wall Reliëf No 1 (1955), is in 1956 mijn liefde voor dit bouwmateriaal begonnen. (Geplaatst op 27 februari 2018. Categorie: Algemeen)


Kunst uit klei. 1. Inleiding
klei-1-01.jpg Zodra mensen vuur hadden en klei konden bakken maakten zij potten en beeldjes. Er zijn gebruiksvoorwerpen gevonden van 25.000 jaar geleden. In mijn ogen kunstig is het kleine beeldje van de dansende vrouw, ook al bijna 6.000 jaar geleden gevormd en gebakken. In Griekenland, van Athene tot Mykene, werden reeds meer dan 3.000 jaar geleden prachtig gevormde vazen gebakken en beschilderd. Kunst van de bovenste plank, die later navolging vond bij de Etrusken en de Romeinen. Baksteenarchitectuur begon later. De Ischtarpoort uit Babylon van 600 v. Chr. en de islamitische Msjatta-façade uit ongeveer 850 na Chr. zijn schitterende voorbeelden van deze kunst! (Geplaatst op 22 februari 2018. Categorie: Algemeen)


Vrouwen in de kunst
vrouwen-14-destphalle.jpg Toen ik in de week voor kerst naar Amsterdam ging om De Collectie Stedelijk Base te bekijken, raakte ik in verwarring over het enorme aanbod van kunstwerken. Ik volgde meteen het voorstel van de samenstellers om langs de wanden te beginnen. Daar hingen de oudste werken, aangeschaft vanaf de opening van het museum in 1895. Ik nam nog een tweede besluit: ik begin bij de vrouwen. Dat zou voor een eerste bezoek al teveel blijken. Want er wordt werk van ruim zestig vrouwelijke kunstenaars getoond, is het niet geweldig! Tja, op honderden mannen, dat wel. Maar toch. (Geplaatst op 4 januari 2018. Categorie: Algemeen)